KIRAAN KASAR KOS BUAT MAJLIS KAHWIN DI DEWAN VS BUAT DI RUMAH ~ ISDA Catering & Wedding Planner (LLP0009189-LGN)

Friday, 17 May 2019

KIRAAN KASAR KOS BUAT MAJLIS KAHWIN DI DEWAN VS BUAT DI RUMAH

18:10 0 comments

NAK BUAT MAJLIS DI DEWAN KE RUMAH?

Sering menjadi kebuntuan buat ramai pasangan pengantin yang ingin mendirikan rumahtangga nak memilih antara Buat Majlis di Dewan atau Buat Majlis di Rumah.

Kebanyakkan bakal pengantin beranggapan bahawa Kos Buat Majlis di Dewan itu tinggi kerana kena sewa dewan berbanding Kos Buat Majlis di Rumah yang tak perlu sewa tapak rumah.

Ia ada betulnya dan ada salahnya jika membuat perbandingan sebegitu. Memang kos sewaan tapak rumah tiada, tetapi kos menyewa peralatan dan kelengkapan untuk membuat majlis di rumah lebih kurang sahaja kosnya dengan kos sewaan dewan.
JOM KIRA ANGGARAN KOS DAN BANDINGKAN.

Kita ambil contoh kiraan menyewa Dewan + Peralatan Dewan dengan kiraan Sewaan Khemah/Kanopi untuk jemputan 1,000 orang tetamu.

Kiraan Kos Majlis Di Dewan:
Sewa Dewan Beraircond + Kerusi Meja (25 Set Meja) = RM3,000.00 (Anggaran Kasar)


Kiraan Kos Majlis di Khemah/Kanopi:
Untuk 1000pax, anggaran kiraan selesa, perlu 7 - 8 Set Khemah. Dalam pengiraan ini kita kira berdasarkan 7 Khemah.

- 1 Khemah Untuk Pelamin - RM600
- 1 Khemah Untuk Makan Pengantin - RM600
- 4 Khemah Tetamu (Dapat 16 Meja Bulat) - RM1,400
- 1 Khemah Untuk Bufet - RM350

Jumlahnya RM2,950.00

Penjimatan dalam RM50, tetapi jika majlis di dewan, kita akan dapat meja dan kerusi yang lebih iaitu 25 meja dan 250 kerusi dan sangat bersesuaian untuk majlis dengan kehadiran 1,000 orang tetamu.

Kesimpulannya, kos buat majlis di dewan memang akan tinggi sikit berbanding buat majlis di rumah, tetapi kita akan dapat banyak kelebihan jika buat majlis di dewan berbanding majlis di rumah.

Selepas ini kita akan kupas pula kelebihan dan kekurangan buat majlis di rumah atau di dewan.

Tulisan ini admin kongsikan berdasarkan pengalaman admin sebelum ini sebagai Wedding Planner dan Wedding Koordinator bagi ISDA Catering & Wedding Planner dan ISDA Catering Melaka.

Dan juga sebagai Caterer yang juga Wedding Planner dan Wedding Koordinator yang mempunyai dewan/venue majlis perkahwinan kami sendiri di bawah jenama Anjung ISDA - Wedding & Event Venue Melaka.

Jika anda nak buat majlis di negeri Melaka dengan jemputan kurang dari 500orang, boleh survey pakej Lengkap Termasuk Dewan/Venue kami yang terletak di Taman Teknologi Cheng, Melaka.

Boleh klik link ini untuk terus ke FB Anjung ISDA - Wedding &Event Venue Melaka

0 comments:

Post a Comment