CONTOH SUSUNAN MAJLIS ISDA CATERING JIKA MENEMPAH PAKEJ LENGKAP KAMI. ~ ISDA Catering & Wedding Planner (LLP0009189-LGN)

Saturday 26 January 2019

CONTOH SUSUNAN MAJLIS ISDA CATERING JIKA MENEMPAH PAKEJ LENGKAP KAMI.

16:22 , , , 0 comments


Majlis ISDA Catering Melaka pada 8.12.2018 ini bertempat di Dewan MBMB Taman Paya Emas, Melaka.

Pakej yang diambil untuk majlis ini adalah Pakej Lengkap Perkahwinan Dewan ISDA.

Pakej ini merangkumi katering lengkap, peralatan dewan lengkap, persalinan sanding lelaki dan perempuan, make up bersanding, pelamin sanding dewan, pengacara majlis, PA Sistem berkaraoke dan juga pakej fotografi nikah dan sanding.

Ini adalah Pakej Terlengkap ISDA Catering Melaka setakat ini. Dari A - X kami sediakan untuk majlis ini.

Y dan Z tuan rumah sediakan. hehehe.

Untuk Pakej Lengkap seperti ini, kami rakamkan gambar bermula dari Majlis Akad Nikah. Gambar adalah hasil dari Penal Fotografi kami, BONZO Photography.

1. Gambar ketika majlis Pernikahan akan menjadi permulaan kisah majlis perkahwinan pasangan mempelai 2 sejoli ini.


2. Susunan dan Layout Dewan yang diuruskan kami ISDA Catering Melaka bagi pihak tuan rumah. Persiapan awal ini kebiasaannya akan disiapkan sehari sebelum majlis.3. Susunan Persiapan hari majlis / hari langsung lebih fokus pada persiapan team katering ISDA Catering Melaka untuk menyediakan hidangan untuk para jemputan dan juga hidangan untuk meja pengantin.


4. Persiapan dan keperluan lain seperti Kek Pengantin atau Pulut Kuning juga mula dipersiapkan untuk tatapan para tetamu.


5. Pelamin yang juga dari ISDA Catering Melaka juga dipastikan siap dan bersedia untuk menerima kehadiran Raja Sehari yang diraikan.


6. Aturcara awalan seperti Selawat, Berzanji, atau Qasidah akan memeriahkan lagi majlis perkahwinan dan seterusnya memohon majlis diberkati dan dirahmati.


7. Sudah termaktub dalam SOP kerja kami, Persiapan di meja buffet akan dipersiapkan selewat-lewatnya jam 10.30 pagi agar dapat menerima kehadiran tetamu yang mula tiba pada jam 11.00 pagi.

Kenapa 10.30 pagi? Supaya ada jarak masa 30 minit untuk memberi ruang para pekerja katering untuk makan terlebih dahulu.

Juga untuk menjamu wakil tuan rumah, atau tuan rumah itu sendiri kerana mereka akan mula menerima tetamu pada jam 11.00 pagi dan agak susah nak curi masa untuk makan nanti.

8. Tetamu dah ramai yang hadir, kini, tibalah masa yang dinantikan. Perarakan Raja Sehari yang diraikan.

Semua keperluan untuk membawa masuk pengantin akan dipastikan bersedia. Contohnya kompang, rombongan pengantin dan seangkatan dengannya.

Supaya pengantin tidak menunggu lama, atau sebaliknya.


9. Kita sandingkan kedua mempelai di atas pelamin yang telah sedia menanti mereka.

Jika ada 'TOL' seperti majlis kami ini, pengantin lelaki sekalian, bersedialah bawak apa yang patut ya untuk bayar 'TOL' tu.

Bayaran 'TOL' nie kena tunai tau. Kalau hutang, memang tak dapatlah bersanding.10. Bacaan doa oleh wakil tuan rumah, atau pengacara majlis akan membacakan doa.


11. Selesai bacaan doa, majlis diteruskan dengan acara 'Salam Restu'. Atau jika dikebanyakkan majlis kahwin, ia digelar acara merenjis dan menepung tawar.12. Dah selesai acara 'Salam Restu' kita bawa pengantin untuk menjamu selera pula. Semua acara ini akan dirakam oleh fotografer agar ia akan menjadi suatu penceritaan kisah percintaan yang berjaya disatukan di atas nama PERKAHWINAN.13. Seterusnya, acara 'Potong Pulut Kuning' menggantikan KEK PENGANTIN.


14. Dah selesai acara potong memotong. Suap menyuap. Kita bawa mempelai ke acara seterusnya, iaitu acara BERGAMBAR secara rasminya bersama keluarga atau rakan taulan.

15. Selesai bergambar di majlis, sesi bergambar diteruskan lagi ke destinasi pilihan pengantin untuk sesi OUTDOOR.

Waktu ini, kebiasannya majlis di dewan sudah pun selesai dan proses mengemas sedang berjalan16. Sekian. Tamatlah kisah persandingan mempelai raja sehari yang diraikan pada hari ini.

Jika anda nak majlis anda berlangsung lancar dan penuh dengan kisah penceritaan, bolehlah pilih kami ISDA Catering Melaka sebagai Wedding Planner anda.

Tapi kenalah tempah Pakej Wedding Planner kami yang Super Lengkap A - X.

Nak dapatkan pakej Super Lengkap A - X ini, boleh whatsapp kami terus ke:


Jika anda nak lihat majlis-majlis kami yang lepas atau tawaran-tawaran semasa, boleh lawati LAMAN FACEBOOK ISDA CATERING MELAKA

0 comments:

Post a Comment